Single post

Hoe zit het met de kinderopvangtoeslag in 2020?

Als je werkt, wil je graag dat je kinderen goed worden opgevangen. De overheid helpt je een handje door kinderopvangtoeslag aan te bieden.

Wat is kinderopvangtoeslag precies en wanneer heb jij hier recht op?

Wat is kinderopvangtoeslag?

Gaat je kind naar de kinderopvang? Dan kun je misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten die je als werkende ouder maakt voor de opvang. Voor ieder kind vraag je apart toeslag aan. Eerst betaal je de kosten van de kinderopvang. Vervolgens kun je een percentage (afhankelijk van je situatie) terugvragen bij de Belastingdienst.

Soorten kinderopvang

Gaat jouw kind naar een erkende opvanglocatie? Dan krijg je (afhankelijk van je situatie) kinderopvangtoeslag. Onder die locaties vallen:

 • dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar
 • kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan
 • buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen
 • opvang door een gastouderEen overzicht van alle erkende locaties vind je in het Landelijk Register Kinderopvang. Als de opvang van jouw kind niet in deze lijst staat, krijg je geen kinderopvangtoeslag voor de kosten die je aan deze opvang betaalt.
  Voor kinderopvang die je zelf regelt door familie, vrienden of kennissen krijg je geen toeslag.

  Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

  Als jij en je partner werken kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Ook voor alleenstaanden geldt dat zij moeten werken. Als je een toeslagpartner hebt dan geldt dat hij ook moet werken. Je bent onder andere elkaars toeslagpartner als je samenwoont met je kind of ouder en je allebei 27 jaar of ouder bent. Wil je weten of jij een toeslagpartner hebt? Check dit op ‘Wie is mijn toeslagpartner?’.

  De kinderopvang is niet goedkoop en daarom is er kinderopvangtoeslag. Een tegemoetkoming in de kosten van opvang. Hieronder lees je de belangrijkste voorwaarden om in 2020 kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen.

– Je werkt
Je hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Het gaat erom dat je werkt. Dus ook als zzp’er, freelancer of artiest kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als je een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van je partner.

Ook als je niet werkt, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als:

– Je een opleiding volgt
De opleiding moet erkend zijn. Dat is in elk geval zo als je naar een reguliere middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Of als je volwassenonderwijs doet op het ROC of het Vavo. Volg je een particuliere opleiding? Dan moet de opleiding wel erkend zijn. Dit kun je checken bij DUO.

– Je volgt een traject naar werk
Je volgt een traject naar werk als je aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen. Dit gaat vaak via het UWV of via je oude werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een re-integratietraject.

– Je doet een verplichte inburgeringscursus

Je gemeente betaalt mogelijk mee in de kosten van kinderopvang. Of dat zo is, kun je navragen bij je gemeente.

Andere situaties
Woont je kind niet bij jou? Dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Heb je een adoptie– of pleegkind? Dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen als dit kind op jouw adres staat ingeschreven. Betaal je de opvang niet zelf, dan kun je geen toeslag krijgen. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden.

Zo bereken je kinderopvangtoeslag

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt per kind voor maximaal 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. De opvanguren zijn gekoppeld aan de gewerkte uren van de minst werkende partner. De berekening is:

– Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
– Gaat je kind naar de bso? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Hoogte kinderopvangtoeslag 2020

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je krijgt voor de kosten van de kinderopvang.

De bedragen zijn voor de verschillende soorten opvang anders. Dit zijn de bedragen in 2020:

Max. te vergoeden uurprijs                                         2019        2020
kinderopvangtoeslag
Dagopvang (kinderdagverblijf, crèche, peuterschool)     €8,02        €8,17
Buitenschoolse opvang                                                           €6,89        €7,02
Gastouderopvang                                                                     €6,15        €6,27

Vergelijk gastouderbureaus

Je doet er goed aan om de prijzen onderling te vergelijken. Er zitten grote verschillen in de kosten die je, los van de opvangkosten zelf, aan het bureau betaalt.

tip

Kinderopvangtoeslag per kind

De kinderopvangtoeslag is vaak hoger bij een volgende kind. Het gaat niet om de leeftijd van je kinderen. Het kind dat de meeste opvang krijgt, is het ‘eerste kind’. Bijvoorbeeld: gaat jouw kind van 5 jaar af en toe naar de buitenschoolse opvang en gaat jouw 1-jarige kind dagelijks naar de kinderopvang? Dan is de 1-jarige in dit geval het ‘eerste kind’.

Wanneer moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Zorg dat je de toeslag aanvraagt binnen drie maanden nadat je kind naar de opvang gaat. Als je hier langer mee wacht, loop je het risico dat je een deel van de toeslag misloopt.

Stap voor stap: zo vraag je kinderopvangtoeslag aan

1. Check of je aan de voorwaarden voldoet.
2. Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

 • je DigiD
 • het contract met de opvang of een factuur van de opvang. De volgende gegevens heb je nodig: naam en adres van de opvang, het registratienummer uit het LRK, het aantal opvanguren per maand en het uurtarief van de opvang.
 • jouw jaarinkomen en dat van je toeslagpartner (als je die hebt)
 • zorg voor een geactiveerde ‘Berichtenbox op MijnOverheid’
  3. Ga naar ‘Mijn toeslagen’. Dit is je persoonlijke omgeving op toeslagen.nl. Daar kun je toeslag aanvragen, je gegevens bekijken en wijzigingen doorgeven.
  4. Log in met je DigiD.
  5. Klik linksboven bij ‘Kinderopvangtoeslag’ op ‘Aanvragen’.
  6. Vul de aanvraag in.
  7. Klik onderaan op ‘Akkoord en verzenden’.Bron: BelastingdienstBinnen vijf weken krijg je een bericht terug in je Berichtenbox. De Belastingdienst keert vervolgens elke maand een bedrag uit, zodat je de factuur van de kinderopvangorganisatie kunt betalen. Dit bedrag storten ze op je rekening. De Belastingdienst kan ook rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie betalen. Dat mag je zelf bepalen bij de aanvraag. Als je ervoor kiest om het rechtstreeks te laten uitbetalen, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen:- De kinderopvang of het gastouderbureau heeft een overeenkomst met de Belastingdienst. Vraag dit na bij je opvanginstelling.
  – Je maakt gebruik van een kinderopvanginstelling in Nederland.
  – Als je meer kinderen hebt die naar de opvang gaan, dan moeten zij naar dezelfde opvanginstelling gaan.
  – Spreek met je opvang af dat de Belastingdienst de toeslag rechtstreeks naar hen overmaakt.

  Uitbetaling kinderopvangtoeslag 2020

De kinderopvangtoeslag wordt elke maand op de 20ste dag uitbetaald. Het verschilt per bank of het ook die dag op jouw rekening staat. Als de 20ste op een dag in het weekend valt, krijg je het geld op de maandag daarna.

Stopzetten of aanpassen kinderopvangtoeslag

Heb je een nieuwe partner? Ga je minder of juist meer werken? Of gaat je kind minder of juist vaker naar de kinderopvang? Geef dit dan door aan de Belastingdienst. Daar wordt gekeken of je de toeslag moet stopzetten of moet aanpassen. Op die manier zorg je ervoor dat je geen geld misloopt of moet terugbetalen.

(c) Copyright 2019 | Alle rechten voorbehouden